پرسش :

چرا ممکن است زايمان القا شود؟


شرح پرسش :
پاسخ :
‏ــ اگر دوران بارداري از هفته 41 يا حتي در مواردي از هفته 42 هم گذشته باشد ‏(اصطلاحاً حاملگي تاريخ گذشته Post dates ‏ناميده ‏مي شود).
ــ اگر پزشکان نگران باشند که رشد جنين کُند است يا متوقف شده است، جنين به طور مناسب و طبيعي تکان نمي خورد و تحرک ندارد، مقدار مايع آمنيوتيک کاهش يافته است، جفت کار خود را به خوبي انجام نمي دهد (بي کفايتي جفت).
ــ اگر در هفته 40 بارداري قرار داشته باشيد و به بيماري خاصي مبتلا باشيد که انجام هرچه زودتر زايمان به نفع شماست.
ــ اگر جنينتان به بيماري خاصي مبتلا است (مثلاً وجود سوراخي در قلبش) که به عمل جراحي نياز دارد، به نفع جنين است که زايمان زودتر و زير نظر متخصصان انجام شود.
ــ اگر به پره اکلامپسي مبتلا باشيد، پزشکان به خاطر حفظ سلامت شما و جنينتان، ممکن است تصميم بگيرند که زايمانتان القا شود. اين کار بايد هرچه سريع تر و چند هفته مانده به تاريخ اصلي زايمانتان انجام شود.
‏ــ اگر به بيماري هاي ديگري همچون ديابت يا بيماري هاي کليوي مبتلا باشيد.
روال کار انجام القاي زايمان
پزشک متخصص زنان و زايمان، وضعيت قرار گرفتن جنين را در رحم کنترل و سپس بررسي مي کند که آيا دهانه رحمتان به طور مناسب باز شده است. اگر دهانه رحمتان باز شده و جنين با سر در رحم قرار گرفته باشد، از شما مي خواهد به بيمارستان مراجعه کنيد تا زايمانتان القا شود. هنگامي که به بيمارستان رسيديد، ضربان قلب جنينتان به مدت تقريباً نيم ساعت بر روي دستگاه کارديوتوکوگراف کنترل مي شود تا مطمئن شوند که مشکلي وجود ندارد و خطري او را تهديد نمي کند. سپس توسط يکي از روش هاي ذيل القاي زايمان صورت خواهد گرفت:
ــ پروستاگلاندين
(استعمال آن به صورت ژل مهبلي يا قرص خوراکي است.) اين ماده به صورت طبيعي در جدار رحم شما يافت مي شود و يکي از عملکردهاي آن، تحريک انقباضات براي شروع زايمان است. اگر دهانه رحمتان کاملاً بسته باشد، ماما يا پزشک از اين ماده استفاده مي کند تا موجب باز شدن دهانه رحمتان شود. اين روش ممکن است در طي يک روز، چندين بار تکرار شود يا حتي تا روز بعد هم ادامه داشته باشد تا اينکه زايمانتان شروع شود يا اينکه دهانه رحمتان به اندازه کافي باز شود تا کيسه آبتان پاره شود.
پاره شدن کيسه آب به صورت مصنوعي
‏اگر دهانه رحمتان کاملاً آماده باشد، اين روش براي شروع زايمان مؤثر واقع مي شود. ماما يا پزشک معاينه داخلي انجام خواهد داد و سپس با کمک يک قلاب پلاستيکي نازک دراز، اين غشاي حساس را پاره مي کند.
ــ سينتوسينون
يک ماده مصنوعي است که از طريق سرم به بدن شما تزريق مي شود تا شدت و تعداد انقباضات را افزايش دهد. اين ماده شبيه اکسي توسين است (هورموني که از غده هيپوفيز ترشح مي شود) و موجب منقبض شدن رحم و تحريک زايمان مي شود. اين روش اغلب همراه با پاره کردن مصنوعي غشاي مايع آمنيوتيک، مورد استفاده قرار مي گيرد. اين روش بي خطر است، اما اگر سينتوسينون به مقدار بسيار زياد مورد استفاده قرار گيرد، موجب مي شود تا رحم بيش از حدّ منقبض گردد و بنابراين، انقباضات شما بسيار دردناک شود و گاهي اوقات هم به انقباضات دو تايي منجر مي گردد. منبع: بارداری و زایمان سالم، مولفان: دکتر کریستف لیز و دکتر کارینا رینولدز و گرین مک کارتان، مترجم: ملیحه وفایی، انتشارات کتاب سعدی، چاپ سوم(1390).